Spojte se s námi

Co hledáte?

Majetek

Započtení darů na dědický podíl: musí zvýhodněný dědic něco vracet?

Případy, kdy jedno dítě dostane od rodičů byt, ale to druhé za jejich života žádný srovnatelný dar neobdrží, bývají v praxi celkem běžné. V řízení o pozůstalosti pak vyvstává otázka, zda a za jakých podmínek se může takové darování zohlednit. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), umožňuje započíst hodnotu daru na dědický podíl. V tomto článku si vysvětlíme, za jakých podmínek.

Započtení daru na dědický podíl

Pravidla započtení upravují § 1658 a násl. občanského zákoníku. Dary na dědický podíl se nezapočítávají automaticky, ale v případě, kdy to zůstavitel přikázal projevem vůle učiněným ve formě předepsané pro pořízení závěti. Rozšířená představa, že hodnota majetku darovaného za života zůstavitele některému z dědiců se v rámci dědického řízení automaticky „vyrovná“, bohužel není správná.

Výjimku z uvedeného pravidla připouští § 1664 občanského zákoníku. Podle něho soud může započtení provést, i když to zůstavitel výslovně nepřikázal, pokud by jinak byl nepominutelný dědic neodůvodněně znevýhodněn. Ne každé darování ovšem tuto podmínku naplňuje. Podle ustálené judikatury Nejvyššího soudu je třeba brát v úvahu zejména důvody darování, jeho důsledky, související okolnosti a rozsah majetkového zvýhodnění. Soud bude pohlížet úplně jinak na darování nemovitosti a na darování jízdního kola či rodinné sbírky známek. Započtení na dědický podíl bez výslovného příkazu zůstavitele v každém případě představuje výjimku, nikoli běžný prostředek k dosažení rovnosti mezi dědici.

Započtení daru na povinný díl

Od dědického podílu je nutné odlišit tzv. povinný díl, který představuje zákonem chráněnou minimální hodnotu z pozůstalosti náležející nepominutelnému dědici. Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele, a pokud nedědí, tak jejich potomci (např. vnuci nebo pravnuci). Na rozdíl od zápočtu na dědický podíl přitom započtení zákonem specifikovaných plnění (např. darů) na povinný díl nevyžaduje výslovný příkaz zůstavitele a provádí se automaticky.

Podle § 1660 občanského zákoníku se na povinný díl zásadně započítává to, co nepominutelný dědic z pozůstalosti skutečně nabyl odkazem nebo jiným zůstavitelovým opatřením. Stejně tak se podle zmíněného ustanovení na povinný díl započte i to, co nepominutelný dědic bezplatně obdržel v posledních třech letech před smrtí zůstavitele (ledaže zůstavitel přikázal započtení za delší dobu). Nejvyšší soud v rozhodnutí sp. zn. 24 Cdo 222/2019 ze dne 28.01.2020 současně potvrdil, že toto časové pravidlo se analogicky použije i při započtení na dědický podíl podle § 1664 občanského zákoníku.

Tříletá hranice však není pro účely zápočtu na povinný díl absolutní. Zvláštní režim podle § 1661 občanského zákoníku se uplatní na příspěvky poskytnuté potomkovi v souvislosti se založením samostatné domácnosti, uzavřením manželství, nástupem do povolání, zahájením podnikání či úhradou jeho dluhů vzniklých v dospělosti. Na taková plnění se tříletá hranice nevztahuje a mohou se započítávat, i pokud byla zůstavitelem poskytnuta dříve. To vše za předpokladu, že zůstavitel neprojeví opačnou vůli a nevyjádří svůj nesouhlas se započtením takovýchto plnění.

Buďte vidět!
Natočte video nebo podcast
a oslovte nové klienty.

ZEPTEJTE SE

Ovlivní dar rozdělení pozůstalosti?

Občanský zákoník v ustanovení § 1658 obsahuje pravidlo, že započtení na povinný díl nebo na dědický podíl nezakládá povinnost něco vydat. Započtení tak zásadně pracuje s hodnotou daru a nepočítá s jeho faktickým navrácením do pozůstalosti. Zákon zde vychází z hodnoty v době odevzdání daru – pouze v mimořádných případech může soud rozhodnout jinak. V praxi to znamená, že např. u nemovitosti nelze pro zápočet použít její tržní cenu v době pozůstalostního řízení, ale použije se její hodnota v okamžiku darování.

Princip lze názorně ukázat na jednoduchém příkladu. Jedinými dědici pozůstalosti jsou dvě děti se stejnými podíly, přičemž jsou splněny zákonné podmínky pro započtení daru a čistá hodnota pozůstalosti činí 6 milionů Kč. Jednomu z potomků však byla rok před smrtí zůstavitele darována nemovitost. Její aktuální tržní hodnota činí 4 miliony Kč, ale v době darování činila pouze 3 miliony Kč. Tato částka by se měla započíst v rámci řízení o pozůstalosti. Po provedení zápočtu by tak obdarovaný potomek měl z pozůstalosti získat už jen 1,5 milionu Kč, zatímco druhému by mělo připadnout 4,5 milionu Kč.

Závěrem

Co se stane, když hodnota započítávaného daru přesáhne vypočtený dědický podíl? V takovém případě obdarovaný dědic z pozůstalosti sice už nic nezíská, ale také nemusí ostatním dědicům rozdíl doplácet ani dar vracet. Výjimkou je odvolání daru pro nevděk podle § 2072 občanského zákoníku, kdy může vzniknout povinnost dar vrátit. Po smrti zůstavitele však mohou toto právo uplatnit dědicové jen tehdy, pokud dárci v odvolání daru zabránil obdarovaný nebo vyšší moc.

Website |  + posts
Námět na téma

Líbil se Vám náš příspěvek? Jaké další téma chcete vidět na LEAGLEONE?

Mohlo by vás zajímat

Majetek

Novelu energetického zákona, která umožňuje sdílení energií, zaznamenala pouze čtvrtina populace. Přes 40 % se ale s problematikou setkalo. Zájem sdílet elektřinu deklarují 3...

Justice

V České republice se ročně spáchá asi dvanáct tisíc znásilnění. Na policii je jich nahlášeno ale pouze šest set. Ve většině případů je pachatel...

Majetek

Preventivní restrukturalizace je horká novinka, určená firmám ve finančních potížích. Přináší řešení, které chrání manažery a vlastníky podniků před žalobami na osobní majetek. Je...

Legislativa

Zpozdili jste se někdy s fakturací své odměny? Pokud ano, tak zbystřete! Velký senát Nejvyššího soudu nedávno vydal významný rozsudek 31 Cdo 3125/2022 v oblasti promlčení,...